Zachte pastelkleuren gebruiken voor observatietekenen

Het gebruik van zachte pastels voor observatietekenen op locatie of in de studio kan een uitstekende aanvulling zijn op materialen die u misschien al kent. De droge instant kleur is opwindend om mee te werken en voelt heel direct en expressief aan. Omdat ze puur pigment zijn met een kleibindmiddel in handig stick-formaat, bieden ze een mooie punch van kleur voor heel weinig inspanning.

Ze zijn ook gemakkelijk te vervoeren en licht van gewicht, waardoor ze perfect zijn voor locatiewerk. Evenzo zijn ze niet te groot, dus nemen geen waardevolle ruimte in beslag op een bureau als je een kleine studiowerkruimte hebt. Ze transporteren goed in Jackson’s lege pastelkleurige dozen met tussenschotten van schuim, of ik bewaar de kleine kartonnen dozen die ze binnenkomen van mijn Jackson’s bestelling en haal ze daar op locatie uit. In mijn studio bewaar ik ze in een dienblad uit de Jackson’s Wooden 3 Drawer Chest. Het is gemakkelijk om ze opgemaakt te zien en ik kan snel en gemakkelijk de kleur kiezen die ik nodig heb.

Meestal worden zachte pastels aangebracht op een meer gestructureerd papier zodat het papier meer kleur kan vasthouden, maar het is ook mogelijk om zowel op locatie als in schetsboeken in het atelier op zeer glad papier te werken. Je kunt heel verschillende resultaten bereiken, afhankelijk van de papiersoort, dus het is altijd leuk om een ​​paar manieren van werken uit te proberen. Als u op een gladder oppervlak werkt, zorgt het soms voor meer grip van het materiaal op de pagina door eerst een laag op zijn plaats te bevestigen voordat u erop werkt met meer pastel.

Jackson’s handgemaakte zachte pastel diep oranje

Observationeel tekenen vereist vaak snelle markeringen om vast te leggen waar je naar kijkt en zachte pastel is hier perfect voor. Het heeft geen droogtijd nodig zoals verf, dus je kunt een tekening maken en vrij gemakkelijk naar de volgende pagina in je schetsboek gaan. Je kunt ook een groot gebied bedekken en vette markeringen maken met kleur door de pastel op de brede kanten te gebruiken. Voor fijnere details kunnen de pastels ook op de randen worden gebruikt, wat een scherpere lijn oplevert. Je kunt kleuren gemakkelijk uitvegen en blenden met je vingers of gereedschap zoals een spons of een kleurvormer, en ze combineren goed met andere materialen. Door ze in een gemengde mediabenadering te gebruiken, kunt u hun eigenschappen echt verbeteren en genieten van verschillende texturen binnen één afbeelding. Ze kunnen bijzonder leuk zijn over Liquitex Professional acrylmarkers, inkt, aquarellen, brushmarkers en naast potloden.

Unison Color Soft Pastel Enkel Bruin Aarde 18

Als ik op locatie teken met zachte pastelkleuren, ongeacht het onderwerp, begin ik normaal gesproken met het aanbrengen van een grote hoeveelheid kleur voor de grotere gebieden, waarbij ik vormen in kaart breng om later in te werken. Soms, als een zachtere rand nodig is, veeg ik de pastel uit om een ​​natuurlijker randje te geven. Ik werk dan in andere kleuren en voeg kleinere details of toon toe terwijl ik bezig ben. Als ik fouten heb gemaakt, zal ik proberen een deel van de pastel te verwijderen met een stopverfrubber.

Jackson’s Putty Rubber Wit

Ik heb Jackson’s Handmade Soft Pastels gebruikt, ze hebben een lage bindmiddel-tot-pigmentverhouding waardoor ze rijk en lichtgevend zijn – in het bijzonder ben ik dol op de fluorescerende set die ze hebben, die ongebruikelijk is en een mooie aanvulling vormt op het werken met meer gedempte kleuren. Ze hebben een goed formaat, hebben een papieren hoes zodat je niet te rommelig wordt en het pigment is lichtecht.

Jackson’s handgemaakte zachte pastel 3 kleuren fluorescerende set

Ik heb ook wat andere pastelkleuren gebruikt, voornamelijk Unison – mijn favoriete merk als ik mijn kleurkeuzes wil uitbreiden, de kleuren zijn erg rijk en ze zijn prachtig romig om mee te werken. De samengestelde sets zijn erg handig als je op zoek bent naar iets om snel te pakken en op weg te gaan om te tekenen. De set met halfstokjes voor landschap is een bijzonder mooie introset als je nieuw bent met pastelkleuren, handig voor veel onderwerpen, niet alleen voor landschap. Het kan goed zijn om pastelkleuren te combineren met iets waarmee je fijnere details kunt maken – in de meeste gevallen kleurpotloden en grafietpotloden. Ik gebruik soms oliepastels ernaast, wat een beetje ongebruikelijk is omdat ze de neiging hebben om met elkaar te vechten, maar ik geniet echt van het contrast in texturen dat ik krijg.

Unison Color Soft Pastel Landschap Set van 16 Halve Sticks

Het gebruik van zachte pastel op locatie buiten is prachtig omdat ze in kleine ruimtes behoorlijk stoffig en rommelig kunnen zijn en dus buiten minder belangrijk. Ze voelen zich vrij vrij om op deze manier te gebruiken. Ze smelten niet bij warm weer zoals oliepastel of neocolor, dus werken in de winter of zomer lijkt geen invloed op ze te hebben. Ik neem normaal gesproken een blik fixeermiddel mee om halverwege de tekening te gebruiken om een ​​laag te fixeren of juist aan het einde als ik voel dat ik klaar ben en om vlekken te voorkomen.

Jackson’s Pastel Fixatief 500 ml

Sennelier Oil Pastel Aerosol Fixative 400 ml zegt dat het voor oliepastel is, maar ik heb gemerkt dat het zachte pastel goed fixeert, wat handig is omdat ik vaak oliepastel en zachte pastels samen gebruik. Alle fixeermiddelen die ik heb geprobeerd, lijken de fluorescerende pastelkleuren dof te maken, dus ik raad aan om het zo licht mogelijk te gebruiken.

Ik werk graag groter als ik op locatie ben, een A3 Moleskine schetsboek, of anders op losse vellen op een tekenbord of map. Ik vind het handig om ook bulldog-clips te nemen om te voorkomen dat pagina’s rondwaaien. Ik bescherm mijn werk bij het inpakken met vellen vloeipapier of wat vetvrij papier om de delicate oppervlakken van de pastel te beschermen. Als ik de grotere vellen langer opberg, doe ik er een laag pergamijn papieren zakdoekje tussen.

RKBurts Pergamijn Papier Helder voor Interleaving 50 x 75 cm

Als ik observerend teken in de studio, heb ik niet veel ruimte, dus werk ik meestal in mijn kleinere schetsboeken op mijn bureau. Ik werk graag in een Royal Talens 21 x 30 inch schetsboek en gebruik daarnaast andere materialen – soms ook pastelpotloden, omdat die wat makkelijker te controleren zijn.

Caran D’ache Luminance 6901 Kleurpotlood Olijf Geel

Ik gebruik graag zachte pastel voor online lessen over levenstekenen. Ik probeer een kleurenpalet samen te stellen voordat ik dingen eenvoudig begin te houden en zo bureauruimte vrij te maken. De sessies verlopen normaal gesproken vrij snel van pose naar pose, dus als je een kleurenpalet bij de hand hebt, kan dit goed zijn voor snelle beslissingen. De portretset van Unison is een geweldige aanvulling op enkele van de kleuren die ik al heb. Ik vind pastel een hele leuke toevoeging aan het werken vanuit online levenslessen, nogmaals, je hebt niet veel tijd, met sommige getimede tekeningen die zo kort zijn als 2 of 5 minuten, zodat je in slechts een paar slagen duidelijke en expressieve markeringen kunt maken .

Pasteltekening uit het schetsboek van Sarah Dyer

Zachte pastel is ook geweldig om grofweg te markeren waar je denkt dat de pose van het lichaam is. Ik gebruik vaak eerst een lichtere kleur, in dit geval Jackson’s Pale Peach, en als ik het gevoel heb dat ik genoeg van het figuur in kaart heb, zal ik meer in de tekening werken met zachte pastelkleuren in donkere tinten en kleuren, voordat ik overga op andere media details te markeren.

Angle Slice uit de PanPastel Sofft Tools Startset van 8

Voor de langere poses combineer ik graag materialen – inkt, verf, neocolor en potloden. Zachte pastel kan ook gemakkelijk genoeg worden verwijderd met een stopverfrubber of een standaard gum, dus het betekent dat u kunt tekenen door de pastelkleur ook weg te wissen. Het enige nadeel van zachte pastel vind ik de rommel, vooral in de studio. Ik moet voorzichtig zijn met mijn ruimte en op het einde goed opruimen. Bij sommige gelegenheden vind ik de zachte pastelkleuren in PanPastel-vorm een ​​betere optie voor observatietekeningen in de studio, en door de Sofft-tools ermee te gebruiken, wordt rommel tot een minimum beperkt.

Pasteltekening uit het schetsboek van Sarah Dyer

Als je denkt dat je zachte pastelkleuren wilt toevoegen aan je observatietekeningen, hetzij op locatie of in de studio, denk ik dat de beste manier om ze in je praktijk te introduceren is door een kleine selectie te proberen, zodat je je op je gemak voelt om ze naast de materialen, dat weet je al. Een kleine samengestelde set van Jackson’s of Unison is perfect. Of je kunt een paar kleuren selecteren als losse stokjes, je bent ook van nature getekend – het kan echter moeilijk zijn om de prachtige beschikbare kleuren te beperken!

Uitgelichte materialen:

Jackson’s handgemaakte zachte pastelkleuren

Jackson’s handgemaakte zachte pastel diep oranje

Caran D’ache Luminance 6901 Kleurpotlood Olijf Geel

Sennelier Oliepastel Spuitbus Fixatief 400 ml

RKBurts Pergamijn Papier Helder voor Interleaving 50 x 75 cm

Jackson’s Putty Rubber Wit

Unison Color Soft Pastel Landschap Set van 16 Halve Sticks

Unison Color Soft Pastel Enkel Bruin Aarde 18

A3 Moleskine schetsboek

PanPastel Soft Pastel Pannen

Jackson’s Pastel Fixatief 500 ml


Koop pastelkleuren op jacksonsart.com

Koop schetsboeken op jacksonsart.com


Verder lezen op Jackson’s Art Blog

Pastelschilderij met Jackson’s handgemaakte zachte pastelkleuren
In gesprek met Dan Hersey en Jim Longman van Unison Color Soft Pastels
Waarom je zou moeten deelnemen aan een online les over levenstekenen
Fixatieven zijn niet allemaal hetzelfde

Sarah Dyer

Sarah Dyer is een prentenboekmaker en illustrator. Ze werkt graag buiten op locatie voor referentie en kleur die terugkomt in haar boekwerk. Tussen het schrijven en illustreren door bezoekt Sarah festivals en scholen om evenementen en workshops te geven en geeft ze ook les in de Foundation-cursus aan Kingston University.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Schildersbedrijf-Breukelen.nl
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart